Mijn visie over de toekomst van de VVD
De wereld verandert continue en steeds sneller. Ook de Nederlandse samenleving ondergaat veranderingen. Zeker onder invloed van de generaties geboren na 1980. Zij hebben een duidelijk andere kijk op de wereld en de samenleving dan alle generaties daarvoor. En bepalen meer en meer de normen en waarden in onze samenleving.
Politieke partijen en zeker de VVD moeten daar continue op inspelen.
De samenleving zoekt steeds meer nabijheid en persoonlijke betrokkenheid bij de omgeving.
Er is een grote hang naar duidelijkheid en vertrouwdheid. Rechtvaardigheid is en wordt nog meer de absolute norm. Begrippen als gelijkwaardigheid, verdraagzaamheid en verantwoordelijkheid blijven uitstekende grondbeginselen. Ook is duidelijkheid nodig van iedereen en in alles. Voor oude patronen en normen is geen plaats meer. Iedereen wil gehoord worden.
Politieke partijen moeten daarop inspelen en dat brengt mij tot het volgende.
Ik zie een VVD die zich blijvend aanpast aan de samenleving en wat daarin gebeurt. Met een duidelijke koers met onze liberale uitgangspunten als stevige basis.
Een VVD die zich ferm en duidelijk uitspreekt over onze uitgangspunten. Een VVD die duidelijke standpunten heeft in het belang van onze kiezers. Ik zie politici (Raadsleden, Statenleden, Kamerleden, etc.) die staan voor hun kiezers en zich helder uitspreken over de wensen en noden van hun kiezers. Elke VVD politicus is verantwoordelijk voor zijn eigen gebied en kiezers daar. Dus raadsleden in de gemeente, statenleden in de provincie, etc.
Ik zie een VVD waarin gemeentelijke, provinciale en landelijke politici gelijkwaardig zijn en naast elkaar staan. Niet boven elkaar. Ieder verantwoordelijk voor haar/zijn eigen gebied op liberale wijze.
Een VVD waar politici meer in het veld zijn dan in de vergaderzalen. VVD politici spreken intensief met hun kiezers en belanghebbenden. Zij horen daar wat hun wensen en belangen zijn. En hoe voorstellen van bestuurders op hun inwerken.
Ik zie VVD politici die niet eerst het compromis uitleggen, maar juist vertellen wat de VVD eigenlijk zou willen bij een bepaalde opgave.
Een VVD waarbij politici aan bestuurders aangeven wat de kaders zijn waarbinnen de oplossing(en) gevonden moeten worden. Niet alleen vertellen wat wel en niet goed is. Duidelijke richting geven, bestuurders die laten uitwerken en achteraf controleren aan de hand van de kaders.
Een VVD die constant werkt aan nieuwe ideeën en hoe we aankijken tegen de uitdagingen van de samenleving.
Hoe gaan we dat doen?
- Elk politiek gremia (Raadsfractie, Statenfractie, Kamerfractie, etc.) heeft recht op een eigen, onafhankelijk, ondersteunend bestuur. Samenwerken met andere gemeenten mag, maar hoeft niet.
- De VVD besturen voor gemeente, provincie en landelijk staan naast elkaar en zijn gelijkwaardig. Niet meer boven elkaar (model 1948). Ieder met een eigen verantwoordelijkheid. Natuurlijk samen één, maar ook heel onafhankelijk van elkaar.
- Het lokale netwerk gaat over de gemeente, de regio over de provincie en het landelijk bestuur over het landsbestuur. Lokale politici zijn er voor hun specifieke kiezers met hun noden en wensen. Daarover spreken ze zich uit, ook richting onze landelijke collega’s (net als de provinciale VVD politici). Ze geven aan wat er speelt en wat landelijke voornemens betekenen voor de lokale kiezers en betrokkenen. Dat mag, dat is geen ruzie, dat is nabijheid van de lokale politici bij hun kiezers. Als wij dat intern accepteren, worden we sterker en niet zwakker. De VVD is een discussiepartij.
- Onze thematische netwerken zijn de denktanks van onze partij en werken continu aan het aanpassen van onze denkbeelden aan de veranderende maatschappij. Het denkbeeld van de VVD over de toekomst. Dat toekomstdocument wordt continu, deel voor deel, aangepast en door de leden vastgesteld.
- De samenstelling van de landelijke kieslijst voor Tweede Kamer is een afspiegeling van de stemmen die de VVD heeft gehaald bij de vorige, landelijke, verkiezingen. Zo is elke provincie/regio naar rato vertegenwoordigd en kan de kiezers zich in haar/zijn regionale kandidaten herkennen. (nabijheid)
- Landelijke politici zijn ook regelmatig, bij voorkeur wekelijks, in hun eigen regio. Daar spreken ze met hun kiezers en betrokkenen om zo de nabijheid een plek te geven. Bij voorkeur op vrijdagen en of maandagen.
- In de hele VVD moeten mensen zich veilig voelen en het moet veilig zijn. Eventueel worden externe vertrouwenspersonen ingeschakeld waar men terecht kan met gevoelens en zorgen.
- Integriteitsschendingen worden niet getolereerd.
- Politici worden geselecteerd op kwaliteit, uitstraling en durf. Politiek is niet voor bange mensen.
- Ervaring is een kwaliteit. Wij denken na hoe we ervaring en vernieuwing naast elkaar een plek kunnen geven in de selectie. Het doel om de beste lijst en mogelijke fractie te krijgen, staat voorop.
- De gemeentelijke (en provinciale) VVD politici opereren onafhankelijk van hun landelijke collega’s en het landelijk bestuur. Dat straalt iedereen in de VVD uit. En ze weten elkaar te vinden, want een van de krachten van onze partij is juist dat we in alle lagen van het bestuur elkaar kunnen vinden.
- Samenwerkingen met lokale(provinciale) liberale partijen zijn mogelijk, mits die partijen onze uitgangspunten onderschrijven.
- De VVD voert zoveel mogelijk en permanent campagne gericht op de betreffende doelgroep. Dus lokaal op lokale kiezers, provinciaal in de provincie en landelijk in het land. Samenwerken waar het kan en individueel waar het nuttig is en werkt.
Wij maken duidelijk waar de verantwoordelijkheden liggen voor lokaal, provinciaal en landelijk beleid.
Alleen samen blijft de VVD een liberale volkspartij in de toekomst bij een veranderende samenleving.
0 Comments
Recommended Comments
There are no comments to display.