Ontmoet de VVD-voorzitterskandidaten: Onno Hoes
Vanuit het Toekomst Talent Netwerk (TTN) hebben we de gelegenheid gekregen om samen met de leden via een zoom-sessie een vragenuur te organiseren met de verschillende kandidaat-voorzitters. Tijdens de sessie wordt eerst gesproken met een overzichtelijke groep leden in een break-out sessie om zoveel mogelijk vragen op te halen. Daarna sluit de kandidaat-voorzitter aan, stelt zich voor en krijgt de vragen voorgelegd.
Vandaag starten we met Onno Hoes. Volgende week vrijdag spreken we met Eric Wetzels en Bart Homan.
Introductie door Onno
Onno stelt zich kort voor als een betrokken – langjarig – lid dat tot voor kort altijd vanuit zijn ledenrol meedacht en hoopte / verwachte dat deze gedachten zouden worden opgepakt door het hoofdbestuur. Sinds 2 jaar is hij nu lid van dit hoofdbestuur en krijgt daarmee de kans om invulling te geven aan zijn eigen hoop / verwachting.
Bottom-up
De rode draad door de meeste vragen én de meeste antwoorden is de wens om meer bottom-up te werken. Onno geeft hierin een aantal duidelijke voorbeelden:
· Er moeten meer sessies komen waar de leden met de leden van de Tweede Kamer in gesprek zijn over diverse onderwerpen. Inmiddels lopen dit soort sessies volop en zie je ook dat de stem van de leden ook terug begint door te klinken in de standpunten van de Tweede Kamerleden. Deze nieuwe manier van communiceren laat echter ook zien dat er ook nog situaties zijn waarin er sprake is van eenrichtingen-verkeer van ‘Den Haag’ naar de leden. Daar is meer interactie nodig;
· Dit soort sessies kan worden georganiseerd door de landelijke VVD, maar er moet ook meer ruimte komen voor lokale initiatieven om dit te doen. Deze zoom-sessie – georganiseerd door een groep enthousiaste VVD-leden – is hier een mooi voorbeeld van;
· We hebben nu veel regels voor het organiseren van bijeenkomsten. Eerlijk gezegd zijn deze regels vaak ook bedoeld om controle te houden. Dit moeten we durven loslaten;
· In de landelijke vergaderingen moeten we ook in overweging nemen om meer discussies voor te bereiden in kleine groepen om ze vervolgens – beter voorbereid – terug te laten komen in de centrale vergadering.
Los van de voorbeelden gaat het echter vooral om de strekking waarbij het cruciaal is om te zorgen dat de leden weer centraal worden gesteld.
Terugkeer naar de afdelingen
Eén van de uitwerkingen om leden meer te betrekken is de mogelijkheid voor afdelingen om weer een belangrijkere rol te gaan spelen. Nu is de VVD lokaal georganiseerd in Lokale Netwerken en feitelijk zijn dit een soort OnderCentrales (zoals deze vroeger bestonden). Deze Lokale Netwerken hoeven helemaal geen probleem te zijn, maar waar het de contacten met de leden beperkt (en dit zie je vaak gebeuren) is het belangrijk om mogelijk te maken dat de afdeling – op eigen benen of onder de paraplu van een Lokaal Netwerk – weer zelf initiatieven kan nemen om haar eigen leden weer nauwer te betrekken.
Onno geeft hierbij ook aan dat de ontwikkeling richting de oprichting van de Lokale Netwerken speelde in een andere tijd; een tijd voor corona en een tijd waarin alles heel goed ging met de VVD. Nu er sprake is van een nieuwe tijd moet er de ruimte zijn om mee te veranderen met de sfeer van deze tijd. Onno is hier een voorstander van.
Verschillen zijn niet erg – dualisme is belangrijk
Afgelopen zondag heeft Onno in WNL zijn voorstel gedaan om een coalitieakkoord aan de leden voor te leggen. Daarop kreeg hij - naast vele andere - op Twitter 1 steunbetuiging en 1 afkeurende reactie. Daarop gaf de pers meteen aan dat er sprake was van een meningsverschil binnen de VVD. Onno pleit er voor dat dit soort verschillen van mening én niet erg zijn én niet moeten leiden tot de angst om leden hun stem te laten horen. Hoe erg is het als we het niet met elkaar eens zijn? Onno pleit er voor om deze verschillende geluiden te koesteren.
Het is onvermijdelijk dat het loslaten van de controle leidt tot verschillende inzichten en dat maakt ook de VVD sterker – ook al kan er door de buitenwereld raar tegenaan gekeken worden. Juist deze verschillende geluiden leiden tot een betere basis onder het uiteindelijke geluid dat door de VVD wordt uitgedragen. Het kan niet zo zijn dat de VVD op alle momenten maar één mening heeft. Wat wel een aandachtspunt is dat de Tweede Kamerleden soms beter moeten uitleggen wat er qua regelgeving echt niet kan. Binnen het asielbeleid lopen we daar tegenaan. Ook deze interactie helpt om zowel bij de leden als de Tweede Kamerleden om tot een evenwichtiger standpunt te komen.
Tenslotte
De voorzitter is niet degene met de beste mening, maar iemand die zorgt dat het gesprek tussen alle leden (ook bij de JOVD) zo wordt ingericht dat er een beste mening ontstaat waar de meerderheid van de VVD-leden zich in kan herkennen. Daarnaast mag het ook duidelijk zijn dat de kabinetsleden gebonden zijn aan een regeerakkoord met diverse andere partijen. De Tweede Kamerfractie mag echter wel meer het echte VVD-geluid laten horen en dat kan het beste door veel meer op te halen bij de leden. Het is aan de voorzitter om deze interactie zo goed mogelijk te faciliteren en Onno wil dat graag gaan doen.
Met liberale groeten,
Peter Lamberts
- 2
0 Comments
Recommended Comments
There are no comments to display.