Ontmoet de VVD-voorzitterskandidaten: Eric Wetzels
Vanuit het Toekomst Talent Netwerk (TTN) hebben we de gelegenheid gekregen om samen met de leden via een zoom-sessie een vragenuur te organiseren met de verschillende kandidaat-voorzitters. Tijdens de sessie wordt eerst gesproken met een overzichtelijke groep leden in een break-out sessie om zoveel mogelijk vragen op te halen. Daarna sluit de kandidaat-voorzitter aan, stelt zich voor en krijgt de vragen voorgelegd.
Vandaag starten we eerst met Eric Wetzels. Vorige week vrijdag spraken we met Onno Hoes en later op de avond met Bert Homan.
Introductie door Eric
Eric is een familieman uit het zuiden (met een zachte ‘g’). Hij heeft diverse activiteiten gedaan binnen de JOVD en de VVD, waaronder het waarnemend voorzitterschap na het vertrek van Henry Keizer.
Zet de ramen een keer goed open
Een belangrijk thema voor Eric is de noodzaak om de ramen goed open te zetten. In de afgelopen jaren is de VVD te veel teruggetrokken in de Haagse kaasstolp. Hij herinnert zich nog een gesprek met een medewerker van het partijbureau, die meende dat hij bezig was met het uitwerken van ontzettend belangrijke zaken. Om vervolgens in de kroeg met een biertje bij zijn vrienden te bemerken dat niemand bezig was met het ontzettend belangrijke onderwerp.
Het is belangrijk dat politici weer meer het land in gaan. Niet alleen naar directies van grote bedrijven, maar juist ook naar de leden zelf of anderen, die uitvoering geven aan het dagelijkse leven. Je ziet dat veel leden afhaken, omdat hun stem niet gehoord wrodt en de kern van Eric’s campagne is dat dit verandert. Daarbij is dat niet alleen de taak van de politici; ook het hoofdbestuur moet vaker spreken met de leden. Hij refereert aan oud-voorzitter Jan Kamminga, die jaarlijks 2 keer met alle besturen van de (destijds) 17 KamerCentrales sprak. Eric kan deze frequentie niet beloven, maar deze beweging zeer zeker wel. Hij ziet zichzelf ook als de brug tussen de leden en de politici in Den Haag. De voorzitter zit aan bij het BPO (Bewindslieden overleg) en dat zal hij ook doen. Niet als reserve-minister, maar juist als vertolker van de mening van de leden. Hij is ook onafhankelijk en heeft geen behoefte om door te schuiven binnen het Haagse.
De ramen mogen ook open waar het de regelingen rondom Lokale Netwerken en maximale termijnen gaat. Hoewel niet zeer uitgesproken geeft hij aan dat de regelgeving is doorgeschoten. Waar het een 6-tal jaren heel gewenst leek om Lokale Netwerken op te richten zie je nu dat veel leden zich onthecht voelen bij een Lokaal Netwerk met veel mensen uit andere gemeenten. Ze komen daardoor niet meer op vergaderingen en raken op afstand. De kern van zijn voorstellen is juist om deze leden weer centraal te zetten. Dat kan ook door kleinere afdelingen weer zelfstandig te maken als ze dat willen. Ook moet het mogelijk zijn om gedreven mensen een derde of vierde termijn te gunnen. In andere partijen zie je dat dit vaak de beste Tweede Kamerleden zijn. Wij hebben ze niet meer en daarmee doen we onszelf te kort.
Voel je veilig om je mening te geven
Het is niet alleen belangrijk om je mening te geven, maar het is ook belangrijk dat je je veilig voelt om dat te doen; ongeacht of je jong of oud bent. Het is te vaak (en iedere keer is een keer te vaak) voorgekomen dat bepaalde moties werden tegengewerkt door vooraf druk uit te oefenen. Nog meer werden landelijke vergaderingen zo voorgekookt dat er helemaal geen discussie meer was. Eric wil er naar toe dat er weer discussie is in de partij; niet alleen aan de hand van moties en amendementen, maar ook spontaan. Cruciaal hierbij is de veiligheid van zowel de leden als van de politici. Met name ontwikkelingen zoals je die ziet rondom persoonlijke aanvallen van Baudet is het voor politici heel bedreigend om hun rol in te vullen. Daarbij is het dus niet alleen belangrijk dat leden zich veilig voelen, maar ook de uitvoerende politici. Als voorzitter zal hij met persoonlijke aanvullen korte metten maken.
Naast de veiligheid bij het geven van je mening is het ook belangrijk om te zorgen voor een zorgvuldige selectie bij het doorselecteren van mensen binnen de partij. Eric is heel duidelijk dat de basis van de partij begint op lokaal niveau. ‘Bottom-up’ is zo vanzelfsprekend dat het woord maar 1 keer expliciet is gevallen, maar steeds boven de discussie zweefde. Bij dit doorselecteren heeft de voorzitter de rol, die hiervoor al werd besproken. Daarnaast is er ook een rol voor de selectiecommissies bij het selecteren van talent. Eric weet niet exact hoe dit loopt, maar wellicht dat hier mensen te lang op hun post zitten. In ieder geval is een evaluatie wel op zijn plaats, want momenteel Tweede Kamerfractie-leden te onzichtbaar en onherkenbaar.
Een vice-voorzitter debat en discussie
Dan is de vraag hoe je het debat goed vorm kunt geven. Onder Jan van Zanen was er ook veel ruimte voor debat en dat gaf toch niet altijd het gewenste effect. Eric is daarom voorstander van het aanstellen van een vice-voorzitter debat en discussie. Deze persoon kan – samen met het HB – zorgen voor een beleid waarin dit debat veilig en functioneel wordt ingevuld.
Eric is zelf ook verantwoordelijk geweest voor de Thematische Netwerken. De TN’s herbergen een keur van leden en zijn – naast andere gremia – belangrijke middelen om de stem van de leden goed door te laten klinken. Hierbij is het dan wel belangrijk dat er altijd minimaal één Tweede Kamerlid aanwezig is en dat er concreet wat wordt gedaan met de inbreng. Tegelijkertijd is het belangrijk dat het HB streng kijkt naar de praktijk rondom de TN’s. Sommige TN’s functioneren goed (en zijn ook groot), terwijl er ook Tn’s zijn waar weinig uit komt. Hier mag ook een evaluatie naar plaatsvinden.
Met liberale groeten,
Peter Lamberts
- 1
1 Comment
Recommended Comments