VVD voor en door de leden – top-down of bottom-up (4 / 5)
Er is onrust binnen de VVD én er komt een verkiezing aan voor een nieuwe voorzitter. Rondom deze gebeurtenissen klinkt het geluid, dat in de afgelopen jaren de leden te veel buiten beeld zijn gebleven. Hierbij gelden twee vragen: 1) hoe kon het gebeuren dat de leden aan de zijlijn kwamen te staan én 2) wordt de VVD inderdaad sterker als de leden weer een centrale plaats krijgen binnen de vereniging? Vandaag de 4e column in een reeks van 5: gaat het geluid omhoog of omlaag.
De slagkracht van de overheid
Het probleem is zo oud als de mensheid: de gedachte dat de overheid alles op kan lossen. Milennia lang hebben heersers de ene keer goed en de andere keer slecht geregeerd. Er werd steeds over mensen besloten en nooit met de mensen. Het probleem is heel simpel: een mens heeft de wijsheid niet in pacht. Toch zijn er overal en steeds weer mensen, die menen dat de mensen bij de overheid meer wijsheid hebben dan de mensen in de samenleving. Steeds weer zie je het elastiek van de overtuiging richten op schitterende plannen, die op papier zo mooi zijn en in de praktijk niet werken.
De wijsheid van de VVD-leden
Je kunt je vaak verbazen over de onzin, die burgers uitkramen. Totdat je je beseft dat je zelf ook een burger bent. Iets met de splinter in het oog van een ander en de balk in het oog van jezelf. Het blijkt uiterst weerbarstig te zijn om eerlijk naar jezelf en een ander te kijken. Daarom is het zo belangrijk dat rechters onafhankelijk zijn; ook onafhankelijk van de burgers bij de overheid.
Als je je beseft dat je als burger in de overheid niets beters inbrengt dan de burger in de straat heb je een basis om de kracht te herkennen van gewone leden van de VVD. De inzichten van een ander zijn namelijk niet zaligmakend, maar de jouwe zijn dat evenmin. Willen we een gezonde samenleving bouwen dan gaat het er niet om dat de slimste debater wint, maar als we ons openstellen voor een ander geluid.
Meerderheid en acceptatie
Het klinkt ingewikkeld, maar het is heel basic: 1) accepteer dat verschillende geluiden schuren, 2) geef ruimte aan mensen met alternatieve inzichten en houd ze in beeld, 3) laat een meerderheid bepalen wat gekozen wordt 4) besef dat een keuze voor het één niet betekent dat het alternatief geen waarde heeft en 5) wees bereid om dit alternatief te omarmen als de omstandigheden hier beter bij passen.
Uiteindelijk is democratie niet een debat-wedstijd, maar een steeds veranderend landschap waarin het belang voor de gewone burger centraal moet staan en dus ook gezocht moet worden. Weet dan dat het belang van de gewone burger alleen vanaf deze burger naar boven kan gaan en niet andersom.
Maatregel 1: schaf het ‘Festival’ af en herstel de ALV in haar oude glorie.
Maatregel 2: herstel de ALV in oude glorie, maar organiseer de kracht van de leden wel goed.
Maatregel 3: organiseer de kracht van de leden zo, dat er geluisterd wordt naar alternatieven.
Maatregel 4: zorg dat alternatieven vanuit de basis naar boven komen en laat de beste winnen.
Met liberale groeten,
Peter Lamberts
- 1
0 Comments
Recommended Comments
There are no comments to display.